Tuinonderhoud

Een goed verzorgde tuin geeft veel woonplezier; voor u maar ook voor uw buren. De buurt krijgt immers een prettige uitstraling als er goed onderhouden tuinen zijn. Het woont ook fijner in een leefomgeving die er verzorgd uitziet. Het zegt iets over de mensen die in die buurt wonen; het zegt iets over de leefbaarheid in de buurt.


Goed en minder goed tuinonderhoud

Tuinieren kan een leuke en ontspannende hobby zijn, maar niet iedereen houdt van tuinieren. Sommige mensen richten hun tuin in met een beukenhaag als erfafscheiding en borders met sierplanten en struiken. Anderen richten de tuin in met tegels of grind. Om precies te omschrijven welke inrichting goed of slecht is, is best lastig. Maar het is vaak heel duidelijk als een tuin niet verzorgd is. Denk daarbij aan tuinen met erg hoog gras en veel onkruid en wildgroei aan struiken of bomen en overhangende takken. Als een tuin niet goed verzorgd is spreken wij bewoners hierop aan. Het staat namelijk in de Algemene Huurvoorwaarden dat bewoners hun tuin moeten onderhouden. Het kan zijn dat er een goede reden is dat het tuinonderhoud niet is uitgevoerd. We proberen in overleg tot een oplossing te komen. 

Hieronder staan de veelgestelde vragen over tuinonderhoud. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsboven of stel uw vraag via het contactformulier.

Veelgestelde vragen over Tuinonderhoud

Wat verwachten jullie van mij voor het onderhoud van mijn tuin?

Algemeen

Wij verwachten dat u uw tuin netjes houdt. U mag geen auto's en caravans in de tuin zetten. Maai regelmatig het gras en verwijder onkruid tussen tegels en in de tuin. Laat planten, bomen en struiken niet woekeren. En zet geen afval, huisraad of andere overtollige spullen in de tuin.

Het groen aan de achterzijde van mijn woning staat hoog. Komt daar nog iemand voor langs? *

Algemeen

Wij verwachten dat u ervoor zorgt dat uw tuin er netjes onderhouden uit ziet. Dit betekent dat u regelmatig gras maait en onkruid verwijdert, ook tussen tegels. Als u een heg hebt snoeit u deze regelmatig. Ook het groen aan de achterzijde van de woning (brandgang) dient u zelf (met uw buren) te onderhouden. U maakt hier met elkaar gebruik van. 

Ik wil een (nieuwe) schutting plaatsen. Waar moet ik rekening mee houden?

Algemeen

Bij een tussenwoning
Aan de achterkant van de woning en tussen de tuinen mag u een schutting of een heg plaatsen van maximaal 2 meter hoog. Aan de voorkant van de woning en tussen 2 voortuinen mag u geen schutting plaatsen. Een heg of hekje van maximaal 1 meter hoog is wel toegestaan.


Bij een hoekwoning en twee onder een kap
Aan de voorkant én aan de zijkant mag u geen schutting plaatsen. Een heg of hekje van maximaal 1 meter hoog (voorkant) is wel toegestaan. Vanaf de achterkant van het perceel tot aan de achtergevel van de woning is een haag of schutting toegestaan van maximaal 2 meter hoog (zijkant). Ook is tussen de tuinen en aan de achterkant een schutting of een heg van maximaal 2 meter hoog toegestaan.

Ik wil een (nieuwe) schutting plaatsen, maar mijn buren willen het niet. Wat kan ik doen?

Algemeen

Overleg hierover met onze wijkbeheerder. De wijkbeheerder bespreekt met u de voorwaarden. Neem contact met onze wijkbheerder op via contactformulier of bel 0594 - 51 21 61

Wat doen jullie als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Wanneer u uw tuin slecht onderhoudt, komen wij bij u langs om afspraken met u hierover te maken. Daarna  komen wij na ongeveer twee weken opnieuw bij u langs om te kijken hoe het gaat.

Mijn buren onderhouden hun tuin niet. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

U kunt dat melden bij de wijkbeheerder of via het contactformulier.

Mag ik mijn tuin bestraten?

Algemeen

Ja, dat mag. Houd er wel rekening mee dat wanneer u besluit te verhuizen, de volgende huurder de bestrating misschien niet wil overnemen. In dat geval moet u de bestrating weer weghalen.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Mag ik dat zelf doen?

Algemeen

Dat ligt eraan. Voor sommige bomen heeft u een kapvergunning nodig van de Gemeente Westerkwartier. Voor sommige bomen krijgt u geen toestemming om deze te kappen. Voor meer informatie kunt u terecht bij Gemeente Westerkwartier.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Kunnen jullie dit voor mij doen?

Algemeen

Dat hangt af van de leeftijd van de boom, soort en standplaats. Neem contact met ons op. Dan bespreken we het samen.

Ik betaal jullie voor het onderhoud van mijn tuin (complex of VVE). Ik ben hier niet tevreden over. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

Dit kunt u melden bij de wijkbeheerder. U kunt bellen naar 0594 - 51 21 61 of het contactformulier invullen.

Levert Wold & Waard zand voor het aanleggen van mijn terras en/of tuin?

Algemeen

Wold & Waard biedt de mogelijkheid dat u zelf 1 kuub witzand ophaalt bij Vogelzang in Boerakker, hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Hiervoor dient u van te voren een bon op te halen bij ons op kantoor. Neem eerst even contact met ons op, via 0594 - 51 21 61 zodat we de bon voor u kunnen klaarleggen. 

Zwartzand/aarde leveren wij niet. 

Wie doet het onderhoud van de bestrating in mijn voor- en achtertuin?

Algemeen

Het onderhoud aan uw bestrating is voor uzelf. Wel biedt Wold & Waard de mogelijkheid dat u zelf 1 kuub witzand ophaalt bij Vogelzang in Boerakker voor het onderhoud van uw tuin. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. U dient van te voren een bon op te halen bij ons op kantoor. Neem eerst even contact met ons op, via 0594 - 51 21 61 zodat we de bon voor u kunnen klaarleggen. 

Er is een boom omgevallen in mijn tuin. Wie is verantwoordelijk voor het ruimen hiervan?

Algemeen

Wanneer er een boom omgevallen is in uw tuin, bent u hiervoor zelf verantwoordelijk. Is het niet mogelijik om de boom zelf te verwijderen, neem dan contact op met onze wijkbeheerders via contactformulier of via 0594 - 51 21 61.

Groen of grond van de gemeente wordt niet onderhouden. Bij wie moet ik zijn?

Algemeen

Voor het niet bijhouden van het groen/grond van de gemeente, kunt u contact opnemen met gemeente Westerkwartier (0594 551551). Op de website van de gemeente vindt u veel informatie over het openbaar groen.