Over Nul-Op-de-Meter

Een Nul-Op-de-Meter woning (NOM) heeft geen gas en is zo gebouwd dat er jaarlijks gemiddeld net zoveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Huurders van een NOM-woning krijgen een energiebundel waarvoor ze een zogenaamde energieprestatievergoeding (EPV) betalen. Wat is precies een NOM-woning? Hoe zit het met de bundel en de betaling? Wat komt er verder bij kijken? Bekijk het filmpje en lees meer. 

Wonen in een Nul-Op-de-Meter woning. Hoe werkt dat eigenlijk?

Wonen in een Nul-Op-de-Meter woning. Hoe werkt dat eigenlijk?

Nieuwbouw én renovatie van bestaande woningen

Bijna al onze nieuwe woningen maken we NOM.  En we zijn begonnen met een groot project om de bestaande woningen te renoveren naar NOM. In 2019 zijn de eerste 48 woningen aan de beurt.  Een NOM-woning heeft een aantal energiezuinige en energieopwekkende voorzieningen:

  • Een geïsoleerde gevel met isolerend HR++ glas.
    (bij renovatie wordt er een nieuwe gevel voor de bestaande gevel geplaatst)
  • Een dak met zonnepanelen
    (bij renovatie wordt het dak vernieuwd)
  • Verwarming en warm water worden duurzaam opgewekt, door bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet.
  • Er komt een warmte-terugwin-ventilatie systeem.

Energiebundel en Energieprestatievergoeding

Bent u bewoner van een NOM-woning, dan krijgt u een energiebundel. Deze bundel bestaat uit een bepaalde hoeveelheid elektriciteit, die door de zonnepanelen wordt opgewekt. De opgewekte energie is nodig voor de verwarming van de woning, voor het warm tapwater, voor de installaties in de woning en voor het huishoudelijk gebruik. U bent gewend om voor het leveren van energie alleen een energienota aan de energieleverancier te betalen. Bij een NOM-woning betaalt u ook aan Wold & Waard een zogenaamde Energieprestatievergoeding (EPV). Hierdoor worden de kosten anders verdeeld. U bent niet duurder uit, maar krijgt wel een zeer zuinige woning. Wij garanderen bij het ondertekenen van het contract uw tegoed aan energie (energiebundel).

Op de pagina Energiebundel en Energieprestatievergoeding kunt u meer lezen over hoe het precies werkt. 

Monitoren opbrengst zonnepanelen en gebruik in de woning

In de woning zijn verschillende meters geïnstalleerd, die de energieopbrengst en het -verbruik bijhouden. Het verbruik van warm water en de temperatuur in de woonkamer wordt gemeten. En ook de opbrengst van de zonnepanelen. De gegevens die wij meten zijn bij ons veilig. De bedrijven waarmee wij samenwerken, zijn verplicht deze goed te beschermen. Hierdoor zorgen wij dat uw privacy is gegarandeerd. Door goed te monitoren signaleren we vroegtijdig eventuele storingen en kunnen we bijsturen als er iets niet goed gaat. U krijgt 1 keer per jaar een totaaloverzicht toegestuurd door Wold & Waard met daarop de verbruikte en geleverde energie.

Het wonen in een NOM-woning is anders

Nul-Op-de-Meter betekent niet per se ‘Nul op de rekening’. Dat is bij gemiddeld energiegebruik wel het geval, maar hangt af van hoe er binnen het huishouden wordt omgegaan met energie. De één is zuinig en krijgt geld terug, de ander verbruikt meer en moet bijbetalen. Het wonen in een NOM-woning is anders dan in een woning met een gaskachel of CV. U bent misschien gewend om voor de ventilatie altijd een raampje open te laten op de slaapkamer. In een NOM-woning gebeurt dat door een ventilatiesysteem. En de thermostaat van de CV blijft dag en nacht op dezelfde stand.

We begeleiden u goed

Bewoners van een NOM-woning ontvangen een Woonhandleiding waarin ze uitleg krijgen over de NOM woning en het gebruik van de installaties in de woning. Een energiecoach legt alles uit en bewoners krijgen ook de mogelijkheid om op mijnenergiebundel.nl de opbrengst en het verbruik goed in de gaten te houden. 

Onze nieuwbouwprojecten

De meeste nieuwe woningen zijn Nul-Op-de-Meter. Waar bouwt Wold & Waard nieuwe woningen?

bekijk de projecten

Renovatie woningen naar NOM

We zijn gestart met een proef van 48 woningen.

lees meer