Nee Danny, nu even zitten… bakje koffie…

Geplaatst op: 1 dec 2015

Danny Gijsbertha is onze opzichter planmatig onderhoud . Misschien kent u hem wel. Is er onlangs bij u in de straat nog geschilderd, voegwerk gedaan of aan het dak gewerkt? Goede kans dat u toen Danny ergens tegenkwam.

Sinds 2009 werkt Danny als opzichter planmatig onderhoud bij Wold & Waard. Hij houdt zich bezig met de voorbereiding van en toezicht op planmatig onderhoud. Danny legt uit wat dat inhoudt: “Je moet bij planmatig onderhoud denken aan bijvoorbeeld schilderwerk, voegwerk, ketelvervangingen en onderhoud aan steenachtige en niet-steenachtige dakbedekking.” Met het uitspreken van deze woorden, wordt het duidelijk dat Danny een echte bouwkundige is.

Hij deed de opleiding MTS Bouwkunde op Curaçao, waar zijn roots liggen. Eind jaren negentig kwam hij naar Nederland en in 2000 trad hij bij ons in dienst. Eerst als technisch administratief medewerker, later als medewerker planmatig onderhoud en nu dus als opzichter. Sinds de pensionering van Albert Torenbosch vorig jaar, doet hij dat in zijn eentje.

Danny denkt nog vaak terug aan Henk Galema en Anne Veenstra, zijn leermeesters van het eerste uur. “Door hen kreeg ik de kriebels om opzichter te worden,” vertelt Danny. Henk is helaas overleden, maar Anne komt hij nog regelmatig tegen.

Danny is blij met z’n functie

Danny heeft lol in z’n werk. Hij vindt de samenwerking met de schilders en aannemersbedrijven erg leuk. Wold & Waard heeft zelf ook onderhoudsmedewerkers in dienst. Zij worden ingezet voor het incidentele onderhoud. Al het planmatige onderhoud besteden we uit aan andere bedrijven. “Als opzichter houd ik me bezig met tijd, kwaliteit en geld. Dat betekent dat ik afspraken maak over de planning van de werkzaamheden en wat het mag gaan kosten. Natuurlijk houd ik ook de kwaliteit in de gaten.”

Danny trekt er regelmatig op uit. Dan bezoekt hij bijvoorbeeld een straat in één van de dorpen waar een schilder bezig is met het buitenschilderwerk. Hij vindt het belangrijk om voeling te houden bij het werk en te zien wat er gebeurt. Hij vindt het ook belangrijk om contact met huurders te hebben. Onderhoudswerkzaamheden brengen toch een zeker mate van overlast met zich mee voor de huurders. Daarom gaat hij regelmatig op bezoek. En niet zelden krijgt hij dan een uitnodiging om even te komen zitten, om even een kopje koffie met de bewoners te drinken.

Als Danny op inspectie gaat neemt hij geen spiegeltje mee om het verfwerk te controleren.

Ik ben niet te beroerd om even te bukken. Ik kijk en voel liever of het schilderwerk goed is gedaan. Ik wil niet neerbuigend doen en doe met respect de inspectie. Ik zeg altijd: We moeten het samen doen.

“Dat is ook ontzettend leuk aan dit werk. Het contact met de huurders. Soms gaat het over de werkzaamheden, maar soms ook gewoon even over de kinderen en kleinkinderen.” Natuurlijk zijn er ook wel eens meningsverschillen tussen Danny en een huurder. Zo gebeurt het wel eens dat iemand een klacht heeft, waarvan uit onderzoek van specialisten blijkt dat de klacht niet gegrond is. Het is dan best lastig om de ‘slechte’ boodschap over te brengen naar de bewoners. “Ik probeer altijd rustig te blijven en het goed uit te leggen. Vaak kunnen we dan het gesprek naar tevredenheid afronden.” En daarbij zijn het altijd incidenten, positieve reacties hebben de overhand. “Soms bellen mensen speciaal op om even te bedanken voor de goede hulp.” Dat zijn de leukste ervaringen en dan weet je waarvoor je het doet.

Een trotse medewerker…

“Ik ben er trots op dat ik bij Wold & Waard mag werken,” vertelt Danny. “Het bedrijf heeft de huurder hoog in het vaandel en geeft ons als medewerker ook veel mogelijkheden om ons persoonlijk te ontwikkelen. Zo krijg ik de kans om in september met een HBO opleiding te beginnen (redactie: de opleiding is inmiddels afgerond). De sfeer is heel open en prettig. Samenwerken is belangrijk.” Danny vertelt dat hij een goede samenwerking met de aannemers ook zo belangrijk vindt.

Respect voor anderen is hem met de paplepel ingegoten

Met heel veel liefde en respect vertelt hij over zijn familie. Hij werd op Curacao geboren als Jhudency Filemon Gijsbertha. Ook zijn ouders en broer en zus hebben zulke prachtig klinkende namen. “Ik ben geboren in een warm en liefdevol gezin. Ik was vroeger het ‘verwende’ jongste kind. Met mijn broer scheelde ik 9 jaar en met mijn zus 6.” Danny’s broer is helaas al overleden. Hij vindt het heel fijn dat hij nog een tijd als elektricien met hem heeft samengewerkt. Hij is er ook heel blij mee dat zijn ouders ook in Nederland zijn komen wonen. Zij wonen nu dichtbij hem, ook in Leek.

Inmiddels heeft hij zelf ook zo’n warm gezin. Samen met Swannet heeft hij twee zoons en een dochter. ”Mijn vrouw is echt mijn steun en toeverlaat. En ook die van de kids. Ze staat altijd voor ons klaar en is heel erg geduldig.” Het is af en toe een dolle boel in huize Gijsbertha. Dan zegt Swannet wel eens dat ze geen 3, maar 4 kinderen heeft om te verzorgen… Danny vertelt het met een brede grijns: “Ik ben blij en trots dat zij mijn vrouw is.“

Bekijk ook andere verhalen