Lucas Alkema verlaat na ruim 41 jaar Wold & Waard

Geplaatst op: 31 okt 2017

Nog maar een paar maanden is hij bij ons. In het voorjaar van 2018 neemt Lucas Alkema afscheid van Wold & Waard. En wij van hem. Lucas gaat na ruim 41 jaar met pensioen. We vonden dat een goede reden om hem te interviewen voor het Woonkwartier. Lucas had er eigenlijk helemaal geen belang bij. Maar doordat zijn zoons tegen hem zeiden dat het een goed idee was en omdat veel huurders hem kennen, gaf hij er toch maar aan toe.

In het begin van het gesprek vertelt Lucas trots over zijn zoons, die heel belangrijk voor hem zijn. De oudste woont redelijk in de buurt; in Nieuw Anerveen, maar de jongste woont in Zweden. Hij bespreekt alles met zijn jongens, zeker na het overlijden van zijn vrouw Geertje. De naam Geertje zal nog heel vaak voorbij komen tijdens het gesprek. Dat zij eigenlijk onmisbaar is in het leven van Lucas, is heel duidelijk…

Hoe het begon

Het is najaar 1976 als Lucas een vacature in de krant ziet staan bij Stichting SGW, de voorloper van Wold & Waard. Ze zoeken een allround timmerman en die baan ziet Lucas wel zitten. Hij heeft zijn diploma Aspirant Gezel en Gezel timmerman op zak. Hij heeft al 5 jaar ervaring opgedaan bij aannemers in Groningen en Zuidhorn en deze functie spreekt hem erg aan. De gesprekken verliepen blijkbaar goed, want Lucas begon op 31 januari in zijn nieuwe rol. Hij vertelt: “Sinds kort staat ons personeelsdossier in een computersysteem. Daar kon ik mijn sollicitatiebrief terugvinden en ook de aantekeningen die zijn gemaakt na het eerste gesprek. Er stond: ”Hij is serieus, heeft een Gezel diploma, heeft vaste verkering en een schuchtere uitstraling.” Blijkbaar was dat genoeg voor het 2e gesprek en om hem te verwelkomen als nieuwe collega.

In het begin veel bijleren

Lucas vertelt dat hij veel moest bijleren in het begin. Het werk bij SGW verschilde nogal van het werk dat hij bij de aannemers had gedaan. Hij had wel eens een deurtje of raampje afgehangen, maar er kwam veel meer bij kijken. Ook het vervangen van kozijnen en het ontstoppen van rioleringen hoorde bij de taken bij SGW. In de eerste jaren waren Andries Bosma en Lucas meestal samen op pad en deden dan de grotere klussen. “Met Andries had ik een enorme klik. We waren leeftijdgenoten en konden uitermate goed met elkaar overweg. En dat is nog steeds zo”.

Ze vroegen Lucas om ‘binnen te komen’

In 1995 vroeg Willem Bodde, die toen directeur was, of Lucas ‘binnen’ wilde komen werken. Zijn nieuwe functie bestond uit het aannemen van de klachten en het maken van opdrachtbonnen. En begin 2002 werd hij mutatieopzichter. Dat was een erg drukke baan, eigenlijk tè druk, zeker in combinatie met ook nog een erg drukke periode thuis. Het brak hem letterlijk op. Dat werd duidelijk toen hij met z’n gezin in de buurt van Apeldoorn een ongeluk kreeg. Achteraf was dat een waarschuwing. “Het opende mijn ogen,” vertelt Lucas, “en het was fijn dat ik terug kon in mijn oude functie.”

Ik vind dat je ook tijd moet nemen om naar mensen te luisteren. Ook dat is een onderdeel van mijn werk.

Mooie en minder mooie herinneringen

We halen herinneringen op. Mooie, maar ook minder mooie herinneringen. Lucas vertelt grinnikend over een mevrouw in De Wilp, waar hij een klus ging doen. Zij moest nog even wat boodschappen doen. Ze vond het blijkbaar heel normaal en vertrouwd dat Lucas, eigenlijk een vreemde, in haar huis bezig was. Ze ging dan ook rustig naar de winkel en vroeg nog even bij het naar buiten gaan “Wilst doe de was binn’n hoal’n als ’t regent? Ik ga noar de winkel.” Lucas vertelt ook over bijzondere ervaringen die hem altijd bij zullen blijven. “Soms ga je naar iemand toe om bijvoorbeeld een klus te inspecteren. En dan beland je ineens in een heel ander soort gesprek. Dan blijkt het dat mensen kort daarvoor iets ergs hebben mee gemaakt en hun verhaal willen vertellen. Ik vind het belangrijk om daar de tijd voor te nemen en naar de mensen te luisteren. Ook dat vind ik een belangrijk onderdeel van mijn werk.”

Geertje, een ontzettend belangrijke vrouw in zijn leven

Tijdens ons gesprek komt de naam van Geertje vaak naar voren. Gedurende het grootste deel van de 41 jaren bij Wold & Waard stond zij aan zijn zijde. Geertje regelde alles thuis; zij was er voor de kinderen, zij zorgde dat alles in huis goed ging, zij was de vrouw van de financiën.Ze keken samen vooruit en maakten plannen voor de periode als Lucas met pensioen ging. Helaas overleed Geertje plotseling in november 2015.
Een enorme klap voor Lucas, die het er nog steeds heel moeilijk mee heeft. “Wold & Waard is als een 2e thuis voor mij. Als ik een keer in de put zit is er altijd een luisterend oor.” Hij vertelt over de kaartjes en persoonlijke boodschappen die hij kreeg, van collega’s en ook van huurders. “Ik had nooit zoveel met kaartjes en zo, maar ik heb gemerkt hoe belangrijk dat is. Ik lees ze af en toe nog steeds.”

En nu met pensioen…

Officieel gaat Lucas eind mei 2018 met pensioen. Omdat hij nog best veel vakantiedagen tegoed heeft, zal ergens in maart de laatste werkdag aanbreken. “Ik kijk er naar uit,” vertelt Lucas “het is mooi geweest zo”. Hij is van plan om veel te gaan fietsen. En er is tijd om te klussen bij de kinderen. En voor (klus)vakanties naar zijn zoon in Zweden.

Bekijk ook andere verhalen