Esther de Jager, programmamanager Wonen met Energie, vertelt...

Geplaatst op: 23 okt 2017

Sinds 2007 werkt Esther bij Wold & Waard. Ze begon als ontwikkelend projectleider voor nieuwbouw- en renovatieprojecten en is sinds dit jaar gestart als Programmamanager Wonen met Energie. Esther vertelt over het programma Wonen met Energie en de pilot waarmee we nu starten. “We staan voor een grote uitdaging. Al onze woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar als je bedenkt dat we 5000 woningen moeten aanpakken, dan is het goed om nu te starten.”

We beginnen kleinschalig, met 40 woningen. ”Dat doen we met opzet met een kleine groep,” vertelt Esther, “Het is nieuw, nieuw voor ons en nieuw voor huurders. Omdat we niet precies weten wat we tegenkomen, zou het mooi zijn als we kunnen beginnen met een kleine groep huurders die het leuk vindt om dit samen met ons te ontdekken.” Op dit moment zoeken we 40 geschikte woningen en huurders die het avontuur aan willen gaan. “We doen dat het liefst in woningtypes die in het Westerkwartier op meerdere plekken staan. We kunnen daardoor ervaren wat we bij de aanpak tegenkomen en daar ons voordeel mee doen bij de aanpak in de komende jaren.”

In 2018 maken we 40 woningen Nul-Op-de-Meter

Om de woningen NOM te maken worden er verschillende aanpassingen aan de woningen aangebracht:

  • De woningen krijgen een nieuwe gevel geplaatst voor de bestaande gevel, met dubbel HR++ glas
  • De woningen krijgen een nieuw dak met zonnepanelen
  • In de woning komt een warmtepomp, die zorgt voor verwarming van de woning
  • In de woning komt een warmte-terugwin–unit voor ventilatie

“Het is al met al een hele klus en het vraagt ook best veel van onze huurders,” vertelt Esther. De hele klus duurt zoals het nu lijkt ongeveer 3 of 4 weken. We kijken per woning of er iets extra’s gedaan moet worden aan de badkamer, keuken of de wc. In dat geval gaat het meer tijd kosten. In de klusperiode kunnen de bewoners gewoon in hun huis blijven wonen. “We gaan er alles aan doen om de bewoners zo goed mogelijk te informeren over wat er van dag tot dag gaat gebeuren en hoe ze zich kunnen voorbereiden. We stellen hoge eisen aan de aannemers die voor ons de klus gaan klaren. Zo proberen we om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken,” vertelt Esther, “maar helemaal voorkomen kunnen we het niet.”

Lees meer over het project op Wonen met Energie

Bekijk ook andere verhalen