Project InSightOut; huisvesting voor jongeren

Geplaatst op: 9 aug 2018

Soms komt het voor dat een jongere zeer dringend zelfstandige woonruimte nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat de situatie thuis plotseling erg ingewikkeld is. Een woning is dan meestal niet 1-2-3 beschikbaar, maar door goed samen te werken komen oplossingen soms toch dichtbij. Zo werden wij begin vorig jaar gevraagd door de gemeenten en stichting Zienn om mee te werken aan het project InSightOut. Doel daarvan is jongeren die dreigen in de crisisopvang terecht te komen, een passende woonruimte te bieden. Één van de eersten die vorig jaar in het kader van InSightOut zo een woning kreeg, is Jeffrey.

Moeilijke start

Op onze vraag hoe het allemaal zo is gekomen, vertelt Jeffrey over zijn onrustige jeugd. Toen hij 15, 16 jaar oud was woonde hij al in de stad en kwam hij in aanraking met drugs. Op zijn 18e probeerde hij het weer bij zijn ouders, maar dat lukte toch niet. Via via kwam hij toen terecht in Zuidhorn, waar hij bij De Zijlen een woning huurde. Maar zijn onrust en het gevoel dat hij als een klein kind werd behandeld maakten dat ook dat niet werkte. Jeffrey kreeg begeleiding van Zienn en zo ontstond midden 2017 de kans om deel te nemen aan InSightOut. Inmiddels woont hij een maand of 9 in een woning die Zienn van Wold & Waard huurt.

Een eigen plek

We zijn benieuwd waar Jeffrey tegenaan is gelopen nu hij een eigen woning heeft en wat het alternatief was geweest als er geen InSightOut was.

Jeffrey vindt dat hij met deze eigen plek in Grijpskerk rust heeft gevonden; het geeft hem meer zelfvertrouwen. En áls zich een probleempje voordoet waar hij zelf niet uitkomt, kan hij rekenen op de begeleiding van Zienn. Het contact met de buren is prima. Zijn plannen om de tuin aan te pakken heeft hij al met de buurman besproken. Als Jeffrey niet via InsightOut deze kans had gekregen, denkt hij dat het nog lang had kunnen duren. Hij stond wel ingeschreven bij Wold & Waard maar had het gevoel dat zijn verleden bij De Zijlen tegen hem werkte. Jeffrey is blij met de hulp die hij van Zienn en Wold & Waard heeft gekregen, maar heeft in zijn woning nog wel een paar kleine irritatiepunten. De kranen in de badkamer en de keuken druppen best lang na en dat zou hij graag verholpen zien.

Wold & Waard verhuurt 262 jongerenwoningen. Dat zijn 1-slaapkamerwoningen met een maandhuur waar jongeren tot 23 jaar recht hebben op huurtoeslag.

Toekomst

Jeffrey werkt hard aan zijn toekomst en zit in de laatste maanden van zijn opleiding tot Installatie- & Elektromonteur. Op termijn wil hij graag een woning kopen en misschien wel een eigen bedrijf beginnen. Maar op korte termijn vindt hij een vast contract belangrijk.

Onze laatste vraag is of Jeffrey nog iets kwijt wil voor dit artikel? Ja. Hij heeft nog een fiets te koop!

Bekijk ook andere verhalen