"Ik sta nu tussen de boerenkool"

Geplaatst op: 27 dec 2018

“Ik sta nu tussen de boerenkool, kun je later terugbellen?” Ik bel Willem de Vries, hij is samen met Appie Wijma initiatiefnemer van Tuuntje Voedseltuin in Opende, gemeente Grootegast. Tuuntje kweekt verse groente en fruit, zodat mensen die aangewezen zijn op de Voedselbank dat óók kunnen krijgen. Het initiatief ontstond zo’n 2 jaar geleden.

1500e krat geoogst

Ik sla af naar een soort landweggetje. De drukte blijft achter me en de rust komt me tegemoet. Wat is het hier heerlijk. Als ik de tunnelkassen zie, weet ik dat ik ben aangekomen bij Tuuntje. Tussen de kweekbakken steekt iemand zijn hand al op, het is Willem. Nu niet tussen de boerenkool maar tussen heerlijke frisgroene slaplantjes. Meteen begint hij enthousiast te vertellen over de tunnelkassen, de kweekbakken en hun oogst. Want die was, ondanks de droogte dit jaar, uitzonderlijk goed. “Het gaat maar door met de sla. We hadden sowieso dit jaar een recordoogst, want in september vierden we de 1.500e krat groente.”

Hoe het allemaal begon

Willem wilde al een tijdje een voedseltuin opzetten, om van daaruit te kunnen leveren aan de Voedselbanken in de provincie Groningen. “Ik heb zoveel verschillende plekken bezocht, maar nergens was het mogelijk om iets te starten. Tot ik op deze prachtige locatie terecht kwam van Appie. Hij heeft hier al jaren een kwekerij van vaste planten, maar in de zomer gebruikt hij onder andere de tunnelkassen niet. Die kunnen dan worden gebruikt voor het kweken van groente en fruit. Toen ook nog bleek dat Appie soortgelijke ideeën had, kreeg ons plan al heel snel vorm.” Inmiddels leveren ze zoveel verse groente, dat ze zo’n 2.200 gezinnen in de provincie Groningen kunnen voorzien via de Voedselbanken.
Tuuntje wordt gesteund door de Westerkwartiergemeenten en door de provincie Groningen. “Ook zijn we afhankelijk van fondsen en donateurs”, legt Appie uit. “We zijn iedereen die Tuuntje steunt erg dankbaar. Dankzij giften en gekregen spullen hebben we bijvoorbeeld een kantine kunnen inrichten. Eigenlijk noemen wij dit onze huiskamer; hier komen de gesprekken los, iedereen mag zijn of haar verhaal kwijt en we eten hier vaak samen. Ik zie tegenwoordig de persoonlijke contacten vervagen, iedereen is op zijn smartphone bezig en niet meer met elkaar. Dat is hier bij Tuuntje niet het geval: goed eten en onder de mensen zijn is belangrijk.” Het grijpt Appie aan.

Samen aan de slag

Het zonnetje schijnt en tussen de hoge kweekbakken zijn 2 vrouwen aan het werk, Annemiek en Joke. “Zij werken hier vrijwillig”, vertelt Willem. “In totaal helpen hier ongeveer 35 vrijwilligers. Allemaal verschillende mensen met diverse redenen om hier te werken en van jong tot oud. Maar allemaal even enthousiast. Sommigen hebben even een duwtje in de rug nodig, anderen zijn hier om niet te vereenzamen of omdat ze hun vrije tijd graag hier willen besteden.” Dat ze de vrijwilligers hard nodig hebben bleek dit voorjaar wel, toen ze plotseling door ziekte te weinig mensen hadden om alle groente te poten. “De levering aan de voedselbanken kwam in gevaar, daarom deed Appie een oproep bij RTV Noord. En daar werd gehoor aan gegeven!” Annemiek is daar een voorbeeld van: “Ik hoorde de oproep en heb mij meteen aangemeld. Ik zou hier eerst tijdelijk zijn, maar inmiddels ben ik alweer zo’n half jaar hier. Ik vind het heerlijk om te doen.”
Ook Joke schoot te hulp en geniet enorm: “Via mijn buren hoorde ik dat Tuuntje hulp goed kon gebruiken. Ik hou van tuinieren en help graag mee aan dit mooie doel.” Willem vult aan: “De mensen die hier werken voelen zich verantwoordelijk. Op woensdag oogsten we altijd, iedereen geniet dan en heeft een voldaan gevoel. Want oogstdag is de mooiste dag.”

Neem zelf een kijkje

Nieuwsgierig geworden of wil je ook meehelpen? Iedereen is welkom om een kijkje te nemen aan de Broersma’s reed 6a in Opende. Meer info leest u op www.tuuntje.nl en ze zijn op Facebook te vinden als ‘Tuuntje Voedseltuin Westerkwartier’.

Bekijk ook andere verhalen