Help! Een tegelrenovatie...

Geplaatst op: 25 sep 2017

Wij vinden het belangrijk om onze huurwoningen goed te onderhouden. Dat doen we bijvoorbeeld door ze regelmatig te schilderen. Tegelwerk dat ouder is dan 36 jaar vervangen wij. Het gaat om de tegels in de keuken, de badkamer en het toilet. Hier moeten de huurders natuurlijk wel mee akkoord gaan. Meneer en mevrouw Van Egmond uit Leek zagen het eigenlijk niet zo zitten, maar gingen uiteindelijk toch akkoord. Ze vertelden ons hoe het ging.

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de ruime en lichte woning. Mevrouw Van Egmond vertelt dat ze het graag licht heeft in huis. Het is te merken dat ze het hier naar hun zin hebben. Mevrouw en meneer wonen al ruim 45 jaar met plezier in Leek. Oorspronkelijk komen beiden uit Zuid-Holland. Ze woonden daar onder andere in Leiden.

Van Leiden naar Leek

In de periode dat ze in Leiden woonden ging het economisch in Nederland niet zo goed. Veel bedrijven gingen failliet. Zo ook de zaak waar meneer Van Egmond werkte. Mevrouw Van Egmond vertelt: “Mijn ouders, die in Leek woonden, vertelden dat er boven Leek een vliegtuigje rondvloog met de tekst dat ze werknemers zochten bij Rodiac. Mijn man solliciteerde en werd aangenomen, en zo kwamen we hier terecht. De kinderen zijn het huis uit, maar ze komen regelmatig langs.” Meneer Van Egmond lacht: “Met verjaardagen zijn ze er allemaal; onze zoon, dochter en 5 kleinkinderen. Dan staat het huis echt op z’n kop!”

Nieuwe tegels vonden wij niet nodig

Die ene ochtend kunnen mevrouw en meneer zich nog goed herinneren. “Ineens stonden de opzichter van Wold & Waard en de aannemer hier voor de deur. Of we ook een tegelrenovatie wilden. We wisten hier niets van. Andere huurders hadden bericht gehad, maar bij ons was er een vergissing gemaakt.” Mevrouw Van Egmond begint te lachen: “Ik kreeg de schrik van mijn leven. Mensen die ineens door je huis moeten lopen en allemaal rotzooi. Alleen het idee al... Nee, nieuwe tegels vonden wij niet nodig.”

“Wat hebben jullie nou gedaan!”

“Toen onze dochter ’s avonds op bezoek kwam, riep ze: ‘Wat hebben jullie nou gedaan!’. Zij vond dat de oude tegels er niet meer uitzagen en niet schoon te krijgen waren. We gingen er nog eens over nadenken en bedachten dat het vervangen van tegels toch niet zo’n gek idee was.” Er volgde een nieuwe afspraak met de opzichter en de aannemer. In overleg werd besproken welke tegels vervangen zouden worden. “Wij kozen ervoor om alleen de wc en de douche te doen. De tegels in de keuken zagen er nog prima uit”, vertelt meneer Van Egmond.

De badkamer lijkt nu veel groter

Meneer Van Egmond laat het resultaat zien. De wandtegels zijn licht en de vloertegels donker. “Het ziet er erg mooi uit,” zegt mevrouw Van Egmond: “De oude tegels waren beigeachtig geel. Heel ouderwets.” In de douche zijn antisliptegels gelegd, lichte wandtegels gebruikt en is de radiator verplaatst. “De badkamer lijkt nu veel groter”, vertellen ze blij. “En alle leidingen zijn nu heel mooi weggewerkt.” Het is fijn om te horen én te zien, dat deze huurders blij zijn met hun nieuwe tegels. Ook al zagen zij er in het begin erg tegenop.

Die mensen hebben heel goed hun best gedaan

De familie Van Egmond is tevreden over het werk van de aannemer. “Ze ruimden iedere keer alles netjes op. De trap werd afgedekt en aan het eind van een werkdag maakten ze een stukje van de trap vrij zodat we veilig naar boven konden lopen,” zegt meneer Van Egmond, “En als er iets was konden we bellen en werd het probleem snel opgelost.” Ze waarderen het niet alleen dat er netjes werd gewerkt, maar ook omdat het snel klaar was. “Binnen 10 werkdagen was alles klaar. Achteraf viel het ontzettend mee. Het is echt prachtig geworden. We hebben er geen spijt van dat we dit hebben laten doen.”

Bekijk ook andere verhalen