Duncan de Boer, nieuw lid van het huurdersplatform Westerkwartier

Geplaatst op: 11 dec 2018

Duncan is, zoals hij zegt, een beginnende huurder. Met zijn vriendin en haar dochter huren zij sinds 2016 een woning van Wold & Waard in Leek. Met grote tevredenheid, een huis met een tuin. Hij mag graag in de aarde wroeten, dan kun je in je eentje je gedachten laten gaan en dat werkt zeer ontspannend. Duncan is 30 jaar, werkt in de ICT en speelt honkbal, een niet alledaagse sport. Èn… hij is verreweg het jongste lid van het Huurdersplatform. We maken kennis met hem.

​​​​​​​Waarom en hoe ben je bij het Huurdersplatform terecht gekomen?

“Nou, ik werd door middel van een loting door Wold & Waard uitgenodigd voor een bijeenkomst over het ondernemingsplan. Dat leek mij leuk en interessant en daar ben ik naar toe gegaan. Het bleek inderdaad een leuke, interactieve avond en ik kon kiezen om deel te nemen aan verschillende workshops. De workshop over het energieprogramma sprak mij het meest aan. Daar zijn we zelf in huis ook wel erg mee bezig en Wold & Waard dus ook. Die avond stelde het Huurdersplatform zich ook voor en ze deden een oproep voor nieuwe leden. Ik wist helemaal niet van het bestaan van het platform. Maar het sprak mij wel aan en zo is het gekomen.”

Waar ga jij je vooral op inzetten?

“Mijn belangrijkste motivatie is dat ik denk dat ik via het Huurdersplatform de belangen van huurders op een goede manier kan behartigen. Ook van de jongere huurders. Daarbij wil ik me vooral bezighouden met het energiebeleid, goede betaalbare huurwoningen met een goede prijs – kwaliteitsverhouding en communicatie. Vooral de toegankelijkheid in de communicatie vind ik belangrijk. Je moet mensen weten te bereiken.”

Je draait nu een half jaartje mee. Hoe is je dat bevallen?

“Het Huurdersplatform is een levendige club, waarin best pittig gediscussieerd wordt, maar wel in een goede sfeer. Er speelt veel op dit moment, de belasting is best hoog en er wordt veel verwacht van het platform. Het is wel mooi om te zien dat het platform als een volwaardige partij meedoet in het overleg met Wold & Waard en de gemeenten. We zien nu ook de resultaten van de onderzoeken waar het platform om heeft gevraagd. Boeiend, maar veel werk.”

Heeft het Huurdersplatform echt invloed op het werk van Wold & Waard denk je?

“Dat kan ik nog niet echt zeggen. Er wordt wel naar het platform geluisterd en er wordt ook wel wat mee gedaan. Maar wat nu precies de invloed op het beleid is, vind ik moeilijk om te zeggen.”

Je zegt: je moet mensen weten te bereiken. Hoe doet het Huurdersplatform dat?

"Het Huurdersplatform organiseert 2 keer per jaar een huurderscafé. Ik heb nog niet zo’n café meegemaakt, maar wat ik hoor zijn dat goede avonden waar best veel huurders op af komen. Het platform doet er ook veel aan om de huurders naar het café te krijgen. Op 1 november ga ik het meemaken in Leek. Daarvoor heb ik zelf ook nog flyers verspreid. Ik ben erg benieuwd hoe zo’n café verloopt en hoe de interacties met huurders is.”

Is het bereiken van huurders door de cafés voldoende?

“Nee, dat vind ik niet. We kunnen nog veel meer doen op digitaal gebied en via social media. Met name om jongeren te bereiken kunnen we nog veel doen. Daarin moeten we ook samenwerken met bijvoorbeeld de woonconsulenten van Wold & Waard. En daar wil ik, ook gezien mijn werk en mijn achtergrond in de ICT, graag aan meewerken.”

Bekijk ook andere verhalen