Anja en Martijn Hofstede wonen aan de Hazelaarstraat in Grootegast

Geplaatst op: 16 aug 2018

Anja en Martijn waren de eerste bewoners die hun handtekening hebben gezet op het deelnameformulier aan de proef. Vanaf het eerste contact was duidelijk dat ze heel graag mee wilden doen.

Anja vertelt dat ze in september naar een Huurderscafé in Grootegast ging, dat georganiseerd was door het Huurdersplatform. “Daar hoorde ik voor het eerst over Nul-Op-de-Meter en ik was eigenlijk meteen enthousiast,” vertelt ze. Het sprak haar erg aan dat de woning goed geïsoleerd zou worden en dat ze van het gas af konden. “De gasrekening bij ons is best wel hoog. Besparen op elektriciteit lukt nog wel, maar minder gas verbruiken niet.” Anja wist toen nog niet dat haar woning op de lijst van woningen staat, die in de eerste jaren zijn ingepland voor NOM-renovatie. Ze was blij verrast dat ze uiteindelijk benaderd werd om mee te doen aan de proef.

Actief betrokken bij ‘Samen eten, samen delen’ in Grootegast

Anja woont met haar man Martijn, 2 meiden van 6 en 8 en een zoon van 4 sinds bijna 7 jaar in Grootegast. Ze verhuisden vanuit Beijum om dichterbij haar ouders te wonen. Martijn is hovenier en werkt vooral in het seizoen lange dagen. Ook Anja zit niet stil; ze is druk met van alles en nog wat. Bij de Evangelische gemeente House of Blessing bijvoorbeeld, is ze vrijwilligster in ‘de winkel’ zoals ze dat noemt. Ze legt uit: “Eens per maand organiseert de kerk ‘samen eten, samen delen’. Hier kunnen mensen met een kleine beurs aanschuiven om samen te eten én mogen zij gratis kleding en speelgoed uitzoeken.” En iedere week op dinsdag en woensdag is er om 8.45 uur ‘Koffiehuis’ bij de kerk, waar iedereen welkom is.

En nu ook actief bij de proef van de NOM-renovatie

Bij alle informatiebijeenkomsten en excursies waren zij en haar man van de partij. Ook bij de aannemerselectiedag op 5 april. Ze vindt het fijn om deelnemer te zijn aan de proef: “Omdat nog lang niet alles duidelijk is, hebben we veel inbreng.” Ze praat er veel over met haar buren en vindt het een uitdaging om met Wold & Waard te ontdekken hoe het gaat verlopen. “Het mag wat mij betreft zo snel mogelijk beginnen.”

“Waar ik het meest naar uitkijk? Een comfortabel geïsoleerd huis”

De woning aan de Hazelaarstraat is behoorlijk op leeftijd. Het gevolg daarvan is dat er op verschillende plekken in de woning vochtproblemen zijn. Eigenlijk hebben alle gezinsleden last van luchtwegproblemen en allergieën. “We merken dat de klachten verergerd zijn door het vocht. Geen tocht en geen vocht, dat lijkt me wel wat. En dat we daarnaast kunnen besparen op onze energiekosten maakt het helemaal fijn.”

Wonen met Energie

Wonen met Energie

De komende jaren houden we ons bezig met het verduurzamen en energieneutraal maken van nieuwe en bestaande woningen. Lees meer daarover.

Lees meer

Bekijk ook andere verhalen