Woonkwaliteit onderzoek bij nieuwbouw Gaickingalaan Zuidhorn afgerond

Geplaatst op: 21 jun 2018

Dinsdag 19 juni overhandigde de Adviescommissie Bouwen & Wonen Zuidhorn  het WoonKwaliteitOnderzoek over de Gaickingalaan/W.C. de Withstraat Zuidhorn aan Janneke Klijn, onze directeur en wethouder Fred Stol van de gemeente Zuidhorn. Na ongeveer 1,5 jaar bewoning hebben de bewoners middels een enquête hun waardering kunnen geven over de (gebruiks)kwaliteit van de woning en de woonomgeving. Ruim 68% heeft de enquête ingevuld en geretourneerd.
Wold & Waard onderzoekt bij veel nieuwbouwprojecten na ongeveer 1,5 de tevredenheid van de bewoners.

Hoge scores voor de woningen

Het onderzoek betrof 22 woningen, verdeeld over drie blokken van vijf aaneen gebouwde woningen en één blok van zeven aaneen gebouwde woningen die voldoen aan de hedendaagse kwaliteitseisen. 17 Woningen hebben energielabel A en zijn gebouwd op basis van WoonKeur. 5 Woningen hebben extra energiezuinige maatregelen, de zogenaamde ‘Nul op de Meter’ (NOM).

De bewoners van de woningen met Woonkeur geven de woning gemiddeld een 7,8. Hierbij worden als sterke punten genoemd: vloerverwarming, tuin met schuurtje, modern, ruim, hoog, licht en locatie. Aspecten die bij deze bewoners lager worden gewaardeerd zijn: kleine keuken, gehorig, badkamer en bergruimte, afwerking.
De NOM woningen scoren een 8,5 als gemiddelde. Als sterke punten worden genoemd: goed geïsoleerd, comfortabel, gebruiksvriendelijk, goede ventilatie, tocht- en schimmelvrij, brede trap en deuren en hang- en sluitwerk. Aspecten die bij deze woningen als knelpunten worden genoemd zijn: afwerking, door de warmtepomp weinig ruimte in de bijkeuken.

Opvallend is het dat bij alle gescoorde onderwerpen de tevredenheid van de bewoners van de NOM woningen hoger is dan de tevredenheid van de bewoners van de Woonkeur woningen. Aangezien de 2 onderzoeksgroepen niet identiek zijn, kunnen we hieruit niet concluderen dat bewoners van de NOM woning in het algemeen tevredener zijn.

Woonomgeving: score 7,9

De woonomgeving scoort gemiddeld een 7,9. De respondenten voelen zich veilig, verder worden als sterke punten aangegeven: rustig, groenvoorziening, uitzicht, bestrating en mooie inrichting. Als minder goed in de woonomgeving wordt genoemd; geluidsoverlast Provinciale weg, loslopende honden en hondenpoep (stankoverlast), voorzieningen zoals verlichting pad achter schuurtjes en het ontbreken van speeltoestellen.

We kunnen echter stellen dat we de vraag hoe de bewoners hun woning en woonomgeving beoordelen positief kunnen beantwoorden: de bewoners zijn tevreden! Het gehele rapport lezen? Kijk op de website van Vacpuntwonen .

Laatste nieuws