Mogelijke deelnemers aan pilot NOM-renovatie bekijken woningen in Haren

Geplaatst op: 12 feb 2018

Donderdag 9 februari reden er 2 bussen vanuit verschillende dorpen in het Westerkwartier naar Haren. In de bussen zaten huurders van wie de woningen mogelijk gerenoveerd worden tot Nul-Op-de-Meter-woning (NOM). Zij worden misschien deelnemers aan de proef van 40 woningen, waarmee we van start gaan.

Gerenoveerde NOM-woningen van Woonborg in Haren

Om de mogelijke deelnemers aan de proef een beeld te geven wat zo'n NOM-renovatie nu eigenlijk inhoudt, zijn we gaan kijken bij een woning van woningcorporatie Woonborg in Haren. Woonborg heeft inmiddels ervaring in een aantal dorpen met de renovatie van woningen naar NOM. Projectleiders Pieter de Jong en Martijn Vreeling beantwoordden vragen en Corine Halmingh was als bewonersconsulent ook aanwezig.

Sarbine deelt haar ervaringen als huurder

Sarbine, bewoonster van een NOM-gerenoveerde woning in Roden, deelde haar ervaringen met onze huurders. Sarbine is erg enthousiast. Ze vertelde dat het comfort in de woning wel met 200% is gestegen. Ze heeft geen last van vocht en tocht meer en overal in huis is een lekkere temperatuur. Sarbine kreeg veel vragen van onze huurders over hoe het is geweest tijdens de renovatie en over de veranderingen. Ze vertelde dat het langzamerhand voor haar een sport is geworden om het huishouden zo te plannen dat ze het meeste haalt uit de opbrengst van de zonnepanelen. Het levert haar ieder jaar geld op; het bewust omgaan met de energie. Ze noemt het een mooie spaarpot voor de vakantie.

Rondkijken in de NOM-gerenoveerde woning

Aan de buitenkant leek het wel een nieuwe woning. Dankzij de nieuwe gevel en de grote ramen. De woning staat momenteel leeg en de verwarming was uit. Toch was de temperatuur erg aangenaam. In deze woning stonden de installaties op zolder. In andere woningen staan ze soms ook in een aparte schuur buiten.

Hoe nu verder?

Deze excursie was bedoeld om de mogelijke deelnemers een beter beeld te geven van de NOM-renovatie. Binnenkort is er een nieuwe bijeenkomst waar meer informatie wordt gegeven over onder andere het project, de energiebundel en de Energieprestatievergoeding. Daarna hopen we snel concrete afspraken met de mensen te kunnen maken.  

Wilt u meer informatie over de NOM-renovatie? Ga naar de website Wonen met Energie. Daar leest u meer over het project.

Wonen met Energie

Wonen met Energie

De komende jaren houden we ons bezig met het verduurzamen en energieneutraal maken van nieuwe en bestaande woningen. Lees meer daarover.

Lees meer

Laatste nieuws