nieuws

In het Woonkwartier: Op weg naar energieneutrale woningen

U heeft er vast al over gehoord of gelezen. In de vorige edities van het Woonkwartier, op onze website of in de krant. Wold & Waard is gestart met een groot project. Al onze woningen in het Westerkwartier gaan we in de komende 30 jaar energieneutraal te maken. Dat doen we omdat we duurzaamheid en energiebewustzijn belangrijke thema’s vinden. Én we willen dat onze woningen betaalbaar blijven.

Daarnaast heeft de Nederlandse overheid bepaald dat in 2050 alle woningen in ons land energieneutraal moeten zijn. In de eerste 10 jaar gaan wij 1000 woningen energieneutraal maken, maar we starten met een met een pilot van 30 woningen in 2018.

 

Energieneutraal?

Energieneutrale woningen wekken evenveel energie op als nodig is voor het verbruik. Alle woningen die we nieuw bouwen maken we Nul-Op-de-Meter. Deze woningen zijn extra goed geïsoleerd en hebben geen gasaansluiting. Ze zijn voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een warmte-terug-win ventilatie.

In het vorige Woonkwartier stond een artikel over de eerste nieuwe NOM-woningen die we in Zuidhorn hebben gebouwd in 2016. Niels en Monique, 2 bewoners van het eerste uur, deelden hun ervaringen met ons. En inmiddels zijn er in Grootegast 8 nieuwe NOM-woningen opgeleverd.

 

Esther de Jager, programmamanager vertelt…

Sinds 2007 werkt Esther bij Wold & Waard. Ze begon als ontwikkelend projectleider voor nieuwbouw- en renovatieprojecten en is sinds dit jaar gestart als Programmamanager Wonen met Energie.

Esther vertelt over het programma Wonen met Energie en de pilot waarmee we nu starten.

“We staan voor een grote uitdaging. Al onze woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar als je bedenkt dat we 5000 woningen moeten aanpakken, dan is het goed om nu te starten.”

We beginnen kleinschalig, met 30 woningen. ”Dat doen we met opzet met een kleine groep,” vertelt Esther, “Het is nieuw, nieuw voor ons en nieuw voor huurders. Omdat we niet precies weten wat we tegenkomen, zou het mooi zijn als we kunnen beginnen met een kleine groep huurders die het leuk vindt om dit samen met ons te ontdekken.”

Op dit moment zoeken we 30 geschikte woningen en huurders die het avontuur aan willen gaan. “We doen dat het liefst in woningtypes die in het Westerkwartier op meerdere plekken staan. We kunnen daardoor ervaren wat we bij de aanpak tegenkomen en daar ons voordeel mee doen bij de aanpak in de komende jaren.”

 

Welke werkzaamheden gaan er gebeuren?

Om de woningen energieneutraal te maken worden er verschillende aanpassingen aan de woningen aangebracht:

-           De woningen krijgen een nieuwe gevel geplaatst voor de bestaande gevel, met dubbel HR++ glas

-           De woningen krijgen een nieuw dak met zonnepanelen

-           In de woning komt een warmtepomp, die zorgt voor verwarming van de woning

-           In de woning komt een warmte-terugwin–unit voor ventilatie

“Het is al met al een hele klus en het vraagt ook best veel van onze huurders,” vertelt Esther. De hele klus duurt zoals het nu lijkt ongeveer 3 of 4 weken. We kijken per woning of er iets extra’s gedaan moet worden aan de badkamer, keuken of de wc. In dat geval gaat het meer tijd kosten.

In de klusperiode kunnen de bewoners gewoon in hun huis blijven wonen. “We gaan er alles aan doen om de bewoners zo goed mogelijk te informeren over wat er van dag tot dag gaat gebeuren en hoe ze zich kunnen voorbereiden. We stellen hoge eisen aan de aannemers die voor ons de klus gaan klaren. Zo proberen we om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken,” vertelt Esther, “maar helemaal voorkomen kunnen we het niet.”

 

Wie gaat dat eigenlijk allemaal betalen?

Wold & Waard betaalt de renovatie. Het is een flinke investering. In de eerstkomende 10 jaar verwachten we meer dan 100 miljoen euro te besteden.

Huurders krijgen geen extra huurverhoging en hoeven geen eigen bijdrage te betalen. De manier waarop huurders voor hun energie betalen verandert wel. Huurders zijn nu gewend om hun energienota aan de energieleverancier te betalen. In plaats daarvan betalen huurders een vergoeding voor de energie van de zonnepanelen en warmtepomp aan Wold & Waard. Dat is een vast bedrag per maand. Aan de energieleverancier wordt nog een klein deel betaald.

Uit berekeningen blijkt dat bij gemiddeld energieverbruik de maandelijkse kosten in veel gevallen lager uitvallen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.

Wold & Waard blog

Het is al een paar dagen flink regenachtig en over 2 weken zijn de... Lees meer

In de afgelopen maanden stroomt mijn mailbox vol met opleidingen en... Lees meer

Roeptoeter

03-01-2017

Bij het woord roeptoeter moet ik altijd denken aan een dorpsomroeper.... Lees meer

Meer blogs lezen?

 

Ga naar het blogoverzicht!