Wonen met Energie

Wonen met Energie... zo noemen wij het grote duurzaamheidsproject voor de komende jaren. Het doel is om al onze woningen in 2050 energieneutraal te krijgen. Én daarbij moeten de woonlasten betaalbaar blijven.

NOM-woningen in Grootegast
NOM-woningen in Grootegast

In de komende 30 jaar gaan we bijna 4500 van onze woningen energieneutraal maken. Dat betekent dat de zonnepanelen op de woning evenveel energie opwekken als nodig is voor verwarming en het warme water dat nodig is in de woning. Liever nog maken we de woningen Nul-Op-de-Meter (NOM). Daarmee is er ook voldoende energie voor het eigen verbruik van de huurders.  Ook nieuwbouwwoningen maken we zoveel mogelijk NOM. 

De renovatie van bestaande woningen naar NOM is nieuw

Het doel is uitdagend. Vooral omdat het nieuw is, voor ons, maar ook voor andere woningcorporaties. We kunnen dus niet leunen op ervaringen van eerdere renovaties. Daarom beginnen we in 2019 met 48 woningen. De woningen staan in verschillende dorpen in het Westerkwartier en zijn van een type waarvan Wold & Waard er meer heeft. Samen met de huurders gaan we ontdekken wat we tegenkomen. We betrekken hen in de keuzes die we maken; bijvoorbeeld welke aannemers de renovatie gaan uitvoeren. De ervaringen uit het eerste jaar nemen we mee bij het plannen van de woningen die we later willen renoveren.

Welke werkzaamheden zijn nodig om de woningen NOM te maken?

Er worden bij de renovatie verschillende aanpassingen aangebracht aan de woningen:

  • We plaatsen een geïsoleerde nieuwe gevel voor de bestaande gevel met extra isolerend dubbel glas
  • Er komt een nieuw dak met zonnepanelen;
  • In de woning installeren we een warmtepomp voor verwarming van de woning;
  • Er komt een warmte-terugwin-ventilatie systeem.

www.wonenmetenergie.nl

Wonen met Energie heeft eigen website met meer info over de renovatie van onze woningen naar NOM.

open de site