blog

Over regen en democratie

Het is al een paar dagen flink regenachtig en over 2 weken zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Allebei wat druilige onderwerpen.
Wat het weer betreft denk ik bij mezelf: het is bijna voorjaar dus het hoort erbij, straks wordt het beter. Wat de verkiezingen aangaat ben ik minder optimistisch. Maar ook dat is misschien de tijd van het jaar; ik ben een septemberman.

De verkiezingscampagne lijkt vooral te gaan over de vraag “wat voor land willen we zijn?” Dat is mij veel te vaag. Ik vind de vraag die (Arjen) Lubach op Zondag een tijdje terug stelde veel interessanter: HOE DAN? Hij stelde die vraag aan Wilders. En hoewel het Venlose orakel uiterst laag op mijn favorietenlijst staat, vind ik het niet terecht dat alleen hij die vraag krijgt. Alle lijsttrekkers blinken uit in vage vergezichten zonder te vertellen HOE ze WAT willen doen.

Maar goed beschouwd zijn politiek en democratie ook wel erg ingewikkeld. 
Sterker nog: hoe meer ik er over lees en nadenk, hoe ingewikkelder het wordt. Gaat democratie vooral over Vrijheid, of gaat het over Gelijkheid?

Gelijkheid klinkt goed maar is ook ingewikkeld. Als iedereen gelijk moet zijn, is elke minderheid verplicht om zich aan te passen. Maar ook Vrijheid is lastig. Hoe ver gaat de vrijheid van de een, zonder de vrijheid van de ander te beperken?
Hoe lastig deze keuze ook is, ik ga voor Vrijheid.

Ik kan me goed vinden in woorden van minister Polak eind jaren ’60: Democratie is niet voor bange mensen, niet voor mensen die voor elke beweging of elke verandering angstig zijn. Wij mogen niet de orde en rust bij voorbaat stellen boven de vrijheid van het woord en de vrijheid van meningsuiting.

Hoewel ik nog een beetje zweef, wat best gevaarlijk is met deze voorjaarsstormen, ga ik zeker stemmen. Want hoe kritisch ik ook ben, eigenlijk vind ik het te gemakkelijk om zoveel kritiek te hebben op politici.
Zij werken zich het schompes om onze ingewikkelde samenleving draaiende te houden en hebben onze democratische steun én stem daarbij hard nodig.

Ronco Muller

Meer nieuws

Na goede gesprekken, informatieavonden en een excursie naar een... Lees meer

Wold & Waard biedt graag goede dienstverlening en informatie. Om te... Lees meer

Donderdag 9 februari reden er 2 bussen vanuit verschillende dorpen in... Lees meer