Woningtoewijzing

Beschikbare woningen zetten wij op het woningzoekendenportaal. Heeft u belangstelling, dan kunt u dat direct aangeven.

Wachttijd en voorrang

Vanaf de datum dat u zich bij ons inschrijft, bouwt u 1 punt per maand inschrijfduur op. Houd er rekening mee dat u te maken hebt met een wachttijd.  Soms geven wij mensen voorrang bij de woningtoewijzing. Er is dan sprake van urgentie.

Woningaanbod

Wilt u de woning huren? Dan kunt u zelf reageren via het portaal. Staat u het langst ingeschreven, dan bieden we u de woning aan. 

Inkomenstoets

Als u de aangeboden woning wilt gaan huren moeten we controleren of het inkomen in combinatie met de gezinsgrootte past bij de huurprijs. Er gelden wettelijke regels voor. Op de pagina Passend toewijzen leest u meer. 

Oplevering woning en ondertekenen huurovereenkomst

Als de inkomenstoets akkoord is, wordt u uitgenodigd voor de oplevering van de woning. Samen met onze opzichter inspecteert u de woning en worden eventuele gebreken vastgelegd op de opnamestaat. Na deze woninginspectie wordt u uitgenodigd voor het ondertekenen van de huurovereenkomst. Na ondertekening van het huurcontract krijgt u de sleutels. Een voorbeeld van een huurovereenkomst en algemene huurvoorwaarden vindt u hieronder. U krijgt ook een informatiemap/woonhandleiding waarin handige informatie staat over huurzaken. Verder kunt u gebruik maken van het Huurdersportaal, waar u gegevens kunt inzien en wijzigen. Wilt u meer weten over huurzaken? Kijk dan op de pagina Ik ben huurder.

Verhuizing doorgeven

Een verhuizing moet altijd doorgegeven worden aan de gemeente Westerkwartier. Dat kan online of persoonlijk bij de afdeling inwonerszaken (telefoonnummer 14 0594). Doe dit binnen 5 dagen na verhuizing. 

Vraag en antwoord

 • Naar welk inkomen kijken jullie bij de toewijzing van woningen?

  Bij de toewijzing van een huurwoning kijken we naar het inkomen van u en uw eventuele partner. Uitgegaan wordt van het verzamelinkomen zoals de Belastingdienst dat hanteert. Het inkomen van inwonende kinderen rekenen we niet mee.

 • Heb ik recht op huurtoeslag?

  Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele partner en medebewoners aan de voorwaarden van de Belastingdienst Toeslagen voldoen. Hierbij telt het inkomen van inwonende kinderen tot een bepaald bedrag wel mee. Wilt u weten hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen? Maak dan een proefberekening.

 • Kan ik met voorrang een woning toegewezen krijgen?

  Bent u dringend op zoek naar een andere woning? In noodsituaties geven wij woningzoekenden soms voorrang. Dat doen wij alleen in uitzonderingsgevallen, want als iemand voorrang krijgt, betekent dit dat een ander langer moet wachten. Er moet sprake zijn van sociale of medische urgentie. Meer hierover leest u op de pagina Huren met voorrang.

 • Ik huur en wil graag met een andere huurder de woning ruilen. Kan dat?

  Wilt u met een andere huurder van huurwoning ruilen? Op de pagina Woningruil leest u wat de voorwaarden zijn.