Wat is een NOM-woning?

 • Dat is een woning die net zoveel energie opwekt als verbruikt

  NOM staat voor Nul-Op-de-Meter. Een NOM-woning is erg energiezuinig en wekt (via zonnepanelen) jaarlijks gemiddeld net zoveel energie op als wordt verbruikt. De woning is voorzien van vloerverwarming. Een lucht/water warmtepomp zet warmte in de buitenlucht om in bruikbare energie voor het verwarmen van de woning en warm tapwater. Het ventilatiesysteem in de woning maakt gebruik van warmte terugwinning. Dit betekent dat de opgewekte warmte deels nogmaals wordt benut. Via meters wordt de opgewekte hoeveelheid energie voor warmte, warm tapwater en gebruik weergegeven. Dit zijn zogenoemde 'slimme meters' die niet alleen in de woning maar ook op afstand uit te lezen zijn. 

 • NOM-woningen zijn voorzien van ...

  NOM-woningen zijn voorzien van:

  • zonnepanelen
  • lucht/water warmtepomp
  • warmte-terugwin-unit
  • extra isolerend dubbel glas
  • extra hoge isolatiewaarden van vloer, wand en dak
  • vloerverwarming op begane grond en verdieping
 • Energieprestatievergoeding (EPV) betalen in ruil voor een energiebundel

  De EPV is het bedrag dat een huurder van een NOM-woning maandelijks aan Wold & Waard betaalt voor een energiebundel. Deze bundel bestaat uit:

     

  Verwarmen van de woning

  Voldoende energie voor het verwarmen van de woning tot 20 graden

  Warmte voor warm tapwater

  Voldoende energie voor dagelijks 82 liter warm water van 55 graden

  Stroom voor eigen huishoudelijk gebruik

  ca, 2.500 kWh per jaar

  De bundel gaat uit van een gemiddeld gebruik in een vergelijkbare woning. Maar wat is gemiddeld? De één doucht 10 minuten, terwijl de ander na 5 minuten klaar is. Het ene gezin droogt de was aan de waslijn, terwijl ergens anders de wasdroger aanstaat. Op www.milieucentraal.nl kunt u meer informatie vinden over een gemiddeld gebruik. Onze energiecoach bezoekt huurders van NOM-woningen een aantal maanden na de verhuizing om extra informatie te geven en vragen te beantwoorden.

 • Bewoners krijgen de jaarafrekening van hun energieleverancier

  Bij gemiddeld verbruik en gemiddelde omstandigheden wekt de woning voldoende energie op voor het verbruik van huurder. De EPV is dan ook in hoogte vergelijkbaar met wat een huurder aan een energiebedrijf zou betalen. De huurder krijgt ook in een NOM-woning een rekening van het energiebedrijf: voor een aansluiting op het elektriciteitsnet zijn netwerkkosten verschuldigd.

  Jaarlijks wordt de hoeveelheid stroom die van de energieleverancier is afgenomen, verrekend met de stroom die is terug geleverd. De kans dat de meter precies op nul uitkomt is klein. Meer energie verbruikt dan de bundel? Dan moet u bijbetalen aan de energieleverancier. Minder verbruikt? Dan krijgt u een vergoeding. Dit heet ‘salderen’. Deze wettelijke regeling maakt dat u een vergoeding krijgt voor de terug geleverde energie van uw energieleverancier. De hoogte daarvan varieert per leverancier. De energieleverancier stuurt jaarlijks een eindafrekening. De huurder kiest zelf een eigen energieleverancier.

 • Monitoren = energieverbruik bewaken via www.mijnenergiebundel.nl

  De bewoner van een NOM-woning krijgt via www.mijnenergiebundel.nl  toegang tot de energiegegevens van de woning. U kunt daarmee uw eigen energiegedrag bewaken en bijsturen. Daarnaast krijgt u van ons jaarlijks een overzicht. Met Mijnenergiebundel.nl heeft u overal gemakkelijk inzicht, waar en wanneer u maar wilt. Daarmee houdt u controle over uw energiehuishouding. Er zijn gratis app’s te downloaden via de App Store (iPhone) en de Playstore (Android). De telefoonapp toont alleen informatie over de actuele stand van zaken. Voor meer informatie en historische gegevens moet een tablet of PC worden gebruikt.

  In de woning zijn meters geïnstalleerd die meten hoeveel warm water er is gebruikt, hoe de temperatuur in de woonkamer was en wat de opbrengst van de zonnepanelen is geweest. Deze gegevens worden doorgestuurd naar Wold & Waard. Door dit te monitoren signaleren we vroegtijdig eventuele storingen en kunnen we bijsturen als dat nodig is. Om mee te kunnen kijken in de verbruiksgegevens en het bewaken van de energieprestaties hebben wij toestemming van de huurder nodig. Wij voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

 • Garanties en afspraken worden vastgelegd in zowel huurovereenkomst als overeenkomst EPV

  Wij garanderen als verhuurder dat een bewoner van een NOM-woning een comfortabele en duurzame woning huurt. Afspraken daarover staan in de huurovereenkomst en in de overeenkomst EPV.

 • Er zijn wettelijke regels over de EPV

  De wettelijke regels van de EPV zijn vastgelegd in het Besluit energieprestatievergoeding huur. Meer weten over de regels voor de EPV?  Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag! Ook kunt u kijken op www.rijksoverheid.nl. Via de zoekfunctie kunt u informatie vinden over de regels van energieprestatievergoeding.

 • Kies de juiste vloerbedekking bij vloerverwarming

  NOM-woningen zijn zowel op de begane grond als op de verdieping voorzien van vloerverwarming. Het is belangrijk dat de vloerbedekking de warmte goed doorlaat (warmteweerstand maximaal 0.09 K/W m2). Er zijn meerdere soorten vloerbedekking geschikt zoals betonvloeren, pvc-vloer of vinyl. Sommige vloeren van laminaat, parket of tapijt zijn ook geschikt. Goede voorlichting is belangrijk zodat een vloerbedekking met de juiste warmteweerstand wordt gekozen.

 • Uitleg over de woning en installaties in een woonhandleiding

  De bewoner van een NOM-woning ontvangt een Woonhandleiding. Daarin staan tips en uitleg over de woning en het gebruik van de installaties.