Woningtoewijzing

Staat u bij ons ingeschreven, dan hoeft u verder niets te doen. U krijgt bericht van ons als er een woning voor u beschikbaar is.

Let op: vanaf 7 januari 2020 verandert de manier van woning toewijzen. Beschikbare woningen staan vanaf die datum op onze site. Heeft u belangstelling, dan kunt u dat direct via de website aangeven.
Onze woningzoekenden hebben op 15 november 2019 hierover een nieuwsbrief ontvangen. In december krijgt u meer informatie over de nieuwe manier van woningtoewijzing en het reageren op vrijgekomen woningen. 

Wachttijd en voorrang

Vanaf de datum dat u zich bij ons inschrijft, bouwt u 1 punt per maand inschrijfduur op. Houd er rekening mee dat u te maken hebt met een wachttijd.  Soms geven wij mensen voorrang bij de woningtoewijzing. Er is dan sprake van urgentie. Als u uw woonwensen wilt uitbreiden, dan kunt u dat zelf wijzigen in het Woningzoekendenportaal

Woningaanbod

Wij bieden u een woning aan als u hiervoor in aanmerking komt op basis van uw inschrijfduur, woonwensen, inkomen en huishoudgrootte.  Wilt u de woning huren? Dan laat u ons dat binnen de reactietermijn weten. Als de woning toch niet geheel naar wens is, dan laat u ons dat ook weten. U kunt eventueel uw woonwensen aanpassen in uw online inschrijving. Reageer altijd op een woningaanbod: hiermee voorkomt u dat wij u uitschrijven als woningzoekende en uw opgebouwde punten kwijtraakt. Let op: een woningaanbod is altijd onder voorbehoud van een geldige inkomenstoets.

Groepsaanbieding?

Zolang een woning waarvan de huur is opgezegd bewoond is, bieden we de woning aan 1 woningzoekende aan. Komt de woning leeg te staan, dan kiezen wij in bepaalde situaties ervoor om de woning gelijktijdig aan meerdere woningzoekenden aan te bieden. Een groepsaanbieding betekent dat u met meerdere woningzoekenden wordt uitgenodigd om een leegstaande woning te bezichtigen. Bij een groepsaanbieding bieden wij de woning uiteindelijk aan, aan de persoon die de 1e keus heeft. Dit is de persoon die op basis van inschrijfduur als 1e in aanmerking komt voor de woning. Is deze persoon niet aanwezig, zijn de documenten niet volledig of wil deze persoon de woning niet huren? Dan komt de 2e persoon op de lijst in aanmerking voor de woning. Enzovoort. 

Inkomenstoets

Als u de aangeboden woning wilt gaan huren moeten we controleren of het inkomen in combinatie met de gezinsgrootte past bij de huurprijs. Er gelden wettelijke regels voor. Op de pagina Passend toewijzen leest u meer. 

Oplevering woning en ondertekenen huurovereenkomst

Als de inkomenstoets akkoord is, wordt u uitgenodigd voor de oplevering van de woning. Samen met onze opzichter inspecteert u de woning en worden eventuele gebreken vastgelegd op de opnamestaat. Na deze woninginspectie wordt u uitgenodigd voor het ondertekenen van de huurovereenkomst. Na ondertekening van het huurcontract krijgt u de sleutels. Een voorbeeld van een huurovereenkomst en algemene huurvoorwaarden vindt u hieronder. U krijgt ook een informatiemap/woonhandleiding waarin handige informatie staat over huurzaken. Verder kunt u gebruik maken van het Huurdersportaal op Mijn Wold & Waard, waar u gegevens kunt inzien en wijzigen. Wilt u meer weten over huurzaken? Kijk dan op de pagina Ik ben huurder.

Verhuizing doorgeven

Een verhuizing moet altijd doorgegeven worden aan de gemeente Westerkwartier. Dat kan online of persoonlijk bij de afdeling inwonerszaken (telefoonnummer 14 0594). Doe dit binnen 5 dagen na verhuizing. 

Vraag en antwoord

 • Naar welk inkomen kijken jullie bij de toewijzing van woningen?

  Bij de toewijzing van een huurwoning kijken we naar het inkomen van u en uw eventuele partner. Uitgegaan wordt van het verzamelinkomen zoals de Belastingdienst dat hanteert. Het inkomen van inwonende kinderen rekenen we niet mee.

 • Heb ik recht op huurtoeslag?

  Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele partner en medebewoners aan de voorwaarden van de Belastingdienst Toeslagen voldoen. Hierbij telt het inkomen van inwonende kinderen tot een bepaald bedrag wel mee. Wilt u weten hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen? Maak dan een proefberekening.

 • Kan ik met voorrang een woning toegewezen krijgen?

  Bent u dringend op zoek naar een andere woning? In noodsituaties geven wij woningzoekenden soms voorrang. Dat doen wij alleen in uitzonderingsgevallen, want als iemand voorrang krijgt, betekent dit dat een ander langer moet wachten. Er moet sprake zijn van sociale of medische urgentie. Meer hierover leest u op de pagina Huren met voorrang.

 • Waarom krijg ik geen woning toegewezen?

  U kunt om verschillende redenen een 'blokkade' hebben, waardoor u geen woning krijgt toegewezen.

  • U staat niet meer ingeschreven als woningzoekende, omdat u bijvoorbeeld niet gereageerd heeft op een woningaanbod;
  • U hebt huurachterstand waarover u geen afspraken met ons of uw huidige verhuurder heeft gemaakt;
  • Uw huurovereenkomst is ontbonden vanwege een hennepplantage;
  • U bent ontruimd wegens wangedrag, wanbetaling of overlast. Als u in aanmerking komt voor het Tweede Kansbeleid, kunt u zich opnieuw inschrijven. Er blijft een blokkade. Onder voorwaarden zijn wij bereid de blokkade op te heffen en u opnieuw woonruimte aan te bieden.
 • Ik huur en wil graag met een andere huurder de woning ruilen. Kan dat?

  Wilt u met een andere huurder van huurwoning ruilen? Op de pagina Woningruil leest u wat de voorwaarden zijn.