Woning aanpassen

Wilt u zelf uw woning aanpassen? Wold & Waard geeft u daar graag de gelegenheid voor. Het is wel goed om te weten dat er spelregels zijn en dat niet alles kan. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden van woningaanpassing en wat de regels zijn.

Toestemming of advies nodig? Neem contact met ons op!

Het is fijn om je woning naar eigen voorkeur in te richten. De kleine aanpassingen kunt u zonder toestemming uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan tapijt leggen, lampen ophangen en het schilderen van binnenkozijnen en wanden. Voor grote aanpassingen die meer ingrijpend zijn, heeft u toestemming van ons nodig. Dan gaat het bijvoorbeeld over een aanbouw of het plaatsen van een keuken of ligbad. Ook bij aanpassingen aan de buitenkant van de woning heeft u toestemming nodig. U kunt dan denken aan het plaatsen van een schotelantenne, rolluiken of zonnepanelen. Alle regels en voorschriften maken dat het soms een ingewikkelde materie is. Als u twijfelt over een aanvraag of de mogelijkheden van een woningaanpassing, bel dan met onze Servicelijn onderhoud via 0594-51 58 61. Onze medewerkers informeren u graag.

Huurverhoging, direct afrekenen of zelf doen?

Een woningaanpassing kan leiden tot een hogere maandhuur. De maandhuur bepalen we via het WoningWaarderingStelsel (WWS). Sommige veranderingen hebben invloed op de WWS-punten van de woning. Denk aan een garage of dakkapel, maar ook aan een tweede toilet. Als de huur door de aanpassing te veel stijgt, geven we geen toestemming. Soms bieden wij een alternatief: u kunt dan de kosten van de aanpassing in 1 keer met ons afrekenen of de aanpassing zelf (laten) doen. We noemen dat een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Als u de kosten in 1 keer afrekent, telt de aanpassing niet mee in de woningwaardering en daarmee ook niet in uw huurprijs.

Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. Huurverhoging
  De woningaanpassing wordt verwerkt in de woningwaardering. Dit leidt tot een hogere maandhuur. U gaat akkoord met de huurverhoging en wij plaatsen de woningaanpassing in uw woning. Als de aanpassing door slijtage of veroudering moet worden vervangen, zijn wij als verhuurder hiervoor verantwoordelijk.
   
 2. Direct afrekenen
  De woningaanpassing wordt niet opgenomen in de woningwaardering. Uw huurprijs stijgt hierdoor niet. U ontvangt een nota voor de woningaanpassing. Na betaling plaatsen wij de woningaanpassing in uw woning. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud of vervanging van de woningaanpassing.
   
 3. Zelf doen (Zelf Aangebrachte Voorziening, afgekort ZAV)
  De woningaanpassing wordt niet opgenomen in de woningwaardering. Uw huurprijs stijgt hierdoor niet. U betaalt en plaatst zelf de woningaanpassing. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud of vervanging van de woningaanpassing. Soms heeft u toestemming nodig. Informeer naar de voorwaarden en vraag - indien nodig - toestemming aan. U kunt aan aanvraag doen via 'Mijn Wold & Waard'. Of gebruik het aanvraagformulier hieronder. 

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Soms zijn woningaanpassingen nodig vanwege ziekte of leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, het verlagen van drempels of aan beugels in douche of toilet. Wij adviseren u contact op te nemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Zij zijn verantwoordelijk voor aanpassingen in het kader van de Wmo. Als de gemeente toestemming geeft voor een Wmo aanpassing, neemt zij contact met ons op.

 • Heb ik toestemming nodig?

  Het is fijn om je woning naar eigen voorkeur in te richten. De kleine aanpassingen kunt u zonder toestemming uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan tapijt leggen, lampen ophangen en het schilderen van binnenkozijnen en wanden. Voor grote aanpassingen die meer ingrijpend zijn, heeft u toestemming van ons nodig. Dan gaat het bijvoorbeeld over een tegelvloer, een aanbouw of het plaatsen van een keuken of ligbad. Ook bij aanpassingen aan de buitenkant van de woning heeft u toestemming nodig. U kunt dan denken aan het plaatsen van een schotelantenne, rolluiken of zonnepanelen.

  Twijfelt u of u uw verandering moet melden? Kijk in het overzicht dat u hierboven kunt downloaden of bel de Servicelijn onderhoud via 0594-51 58 61.

 • Hoe beoordelen jullie mijn aanvraag voor woningaanpassing?

  Wij beoordelen een aanvraag voor woningaanpassing op 3 punten:

  1. Is het veilig?
   Als de aanpassing gevaar oplevert, geven wij geen toestemming. Wij gaan bijvoorbeeld niet akkoord als u een tussenmuur wilt verwijderen en als daardoor de constructie in gevaar komt.
  2. Kan de aanpassing worden teruggedraaid als u de huur opzegt?
   Bij een verhuizing verwachten we dat u de woning en tuin in oorspronkelijke staat terugbrengt. Stel dat u een vijver in de tuin wilt aanleggen. Wij geven dan akkoord met de afspraak dat de vijver weggehaald wordt als u gaat verhuizen.
  3. Heeft de aanpassing gevolgen voor de maandhuur?
   De maandhuur bepalen we via het WoningWaarderingStelsel (WWS). Sommige veranderingen hebben invloed op de WWS-punten van de woning. Denk aan een garage of dakkapel, maar ook aan een tweede toilet. Als de huur door de aanpassing te veel stijgt, geven we geen toestemming.
 • Wie doet het onderhoud van de woningaanpassing?

  Heeft u de aanpassing zelf gedaan (zogenoemde ZAV) of direct met ons afgerekend?
  Dan ben u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Wold & Waard repareert alleen de voorzieningen die via een verhoging van de maandhuur zijn betaald. Stel, u heeft een extra toilet in de douche laten aanbrengen en u heeft dat zelf betaalt? Dan moet u ook zelf de reparatie of vervanging betalen als bijvoorbeeld de afvoer gaat lekken of de wc-pot stuk gaat. Wij zijn als verhuurder slechts verplicht om de standaarduitrusting van de woning te vervangen. Woningaanpassingen die u zelf heeft betaalt, nemen wij uiteraard niet op in de woningwaardering.

 • Als ik ga verhuizen moet ik dan mijn woningaanpassing verwijderen?

  Of u de woningaanpassing wel of niet moet verwijderen hangt af van de situatie.

  Niet verwijderen
  Als de woningaanpassing van Wold & Waard is dan mag u deze niet verwijderen.

  Wel verwijderen, tenzij overname
  Is de aanpassing door u betaald of heeft u deze overgenomen van de vorige huurder? Dan moet u bij uw verhuizing in principe de woningaanpassing verwijderen. Maar misschien wil de nieuwe huurder deze van u overnemen. U spreekt dan samen af hoeveel de nieuwe huurder hiervoor betaalt. Overname-afspraken komen op papier. Om later misverstanden te voorkomen, hebben wij een kopie van die overname-afspraken nodig.