Overlijden

Bij overlijden kunnen zich 2 situaties voordoen:

 • uw partner komt te overlijden en u blijft wonen of
 • een alleenwonende huurder komt te overlijden.

Hieronder leest u wat u per situatie kunt doen.

Uw partner komt te overlijden

Het huurcontract staat op uw beide namen. Als u ons laat weten dat uw partner is overleden, dan passen wij de naam op het huurcontract aan. U ontvangt dan geen post meer op naam van uw overleden partner.

Huurtoeslag
Het overlijden van uw partner kan van invloed zijn op de hoogte van uw huurtoeslag. Hadden u en uw partner samen geen huurtoeslag? Misschien heeft u als alleenstaande wel recht op huurtoeslag. Bij de Belastingdienst kunt u toeslag aanvragen, wijzigen of uw gegevens bekijken. Dat doet u met Mijn Toeslagen. Liever persoonlijk contact? Bel dan met de BelastingTelefoon 0800-0543.

Alleenstaande huurder komt te overlijden

Zijn er geen bewoners die na het overlijden van de huurder het huurcontract voortzetten? Dan vragen wij de erfgenamen de huur op te zeggen.

Huurtoeslag
Had uw familielid huurtoeslag? Het overlijden van uw familielid heeft gevolgen voor de huurtoeslag. Bij de Belastingdienst kunt u de toeslag wijzigen. Dat doet u met Mijn Toeslagen. Liever persoonlijk contact? Bel dan met de BelastingTelefoon 0800-0543.

Vraag en antwoord

 • Hoe geef ik aan jullie door dat mijn partner is overleden?

  U mag ons een e-mail of brief sturen. Liever persoonlijk contact? Bel (0594) 51 21 61. U bent natuurlijk ook van harte welkom op ons kantoor aan de Lindensteinlaan 75 in Leek.

  Op de pagina Contact treft u onze contactgegevens aan.

 • Hoe geef ik als erfgenaam door dat mijn familielid is overleden?

  Als er geen bewoners zijn die na het overlijden van de huurder het huurcontract voortzetten, dan vragen wij de erfgenamen de huurovereenkomst op te zeggen. Er is een opzegtermijn van minimaal 1 maand en de einddatum moet op een werkdag vallen. Meer informatie leest u op de pagina huur opzeggen. Daar vindt u ook het formulier huuropzegging.

 • Wat is de opzegtermijn bij overlijden?

  Er is een opzegtermijn van minimaal 1 maand en de einddatum moet op een werkdag vallen. Als er geen bewoners zijn die na het overlijden van de huurder het huurcontract voortzetten, dan vragen wij de erfgenamen de huurovereenkomst op te zeggen. Meer informatie leest u op de pagina huur opzeggen. Daar vindt u ook het formulier huuropzegging.

 • Kan ik de huur overnemen na overlijden van de huurder?

  Bent u geen medehuurder, maar huisgenoot of medebewoner of inwonend kind? Dan wordt u niet automatisch de nieuwe huurder. U kunt ons vragen om u als huurder van de woning aan te wijzen. Gaan wij niet akkoord? Dan kunt u dit aan de rechter vragen. Dit kunt u doen tot 6 maanden na het overlijden van de huurder. Uw verzoek kan in de volgende gevallen worden afgewezen:

  • U kunt niet aantonen dat de woning uw hoofdverblijf is;
  • U kunt niet aantonen dat u met de huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding had. Dit betekent dat u niet kunt aantonen dat u daadwerkelijk in de woning woonde en de kosten van de huishouding deelde;
  • U kunt de huur niet betalen in uw eentje (zie Passend Toewijzen).