Veilig wonen

Je veilig voelen in je eigen huis. Dat is toch wel één van de belangrijkste voorwaarden om fijn te wonen. We moeten er toch niet aan denken dat door inbraak of brand dat gevoel van veiligheid onder druk komt te staan.

Sommige risico's zijn niet te voorkomen, maar we kunnen wel iets.  Regelmatig de elektra- en gasinstallaties laten keuren bijvoorbeeld. En periodiek de cv-ketels onderhouden en de schoorsteen laten vegen.

Brand; wees bewust van de risico's

Bij het voorkomen van brand kunt u als bewoner veel zelf doen. Brandende kaarsen zijn heel sfeervol; zeker tijdens de kerstdagen brengen ze veel gezelligheid. Maar let er wel op dat u voorkomt dat door die kaars gordijnen, kerststukjes of ander huisraad in brand vliegt. Een vergeten frituurpan in de keuken is nogal eens de oorzaak van keukenbrandjes en met vuur spelen heeft voor kinderen nog steeds een enorme aantrekkingskracht. U kunt er als bewoner zelf voor zorgen dat de gevolgen van een brand beperkt blijven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u rookmelders en een brandblusser en blusdeken in huis hebt en weet hoe u die moet gebruiken.

Op de pagina Voorkom brand staat meer info, filmpjes en links naar de website van de brandweer. 

Voorkom zoveel mogelijk de kans op inbraak

Het meemaken van een woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn mensen in uw huis geweest en die hebben aan uw spullen gezeten.  Behalve de zorg voor goed hang- en sluitwerk, kunt u zelf ook veel doen om de kans op insluipers te voorkomen. Zo weten we dat in de zomerperiode, als mensen een aantal weken met vakantie zijn, het aantal inbraken toeneemt. En onlangs kregen we een bericht van huurders in een appartementencomplex dat er insluipers actief waren die met een babbeltruc probeerden om het appartementencomplex binnen te komen.