Schimmel in huis. Wat nu?

Vocht en schimmel komt vaak voor. Niet alleen in huurwoningen. Een op de tien woningen heeft last van schimmel, heel vervelend! Maar hoe kan dat toch? De oorzaak van schimmel is een teveel aan vocht. Vochtproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben: het kan een bouwkundig probleem zijn, maar ook de manier van wonen kan vocht en schimmel veroorzaken.

Hoe voorkomt u vocht in uw huis?

Vochtproblemen in huis tegengaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt. Meestal komt vocht van binnenuit. Hang daarom wasgoed bij mooi weer buiten te drogen, maak na het douchen de wanden en de vloer droog en laat bij het schoonmaken oppervlakken niet te nat achter. En kook met de deksels op de pannen; dat scheelt damp. Ventileer ook bij vochtig weer! Wist u dat buitenlucht meestal schoner en droger is? Zelfs als het buiten vochtig is.

Goed ventileren, hoe doe je dat?

Goed ventileren voorkomt veel problemen. Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Zet 20 minuten 2 roosters of raampjes tegen elkaar open om even goed te luchten. Daarna is het voldoende om de roosters of raampjes aan 1 kant open te zetten. Heeft u in uw woning ernstige vochtproblemen en misschien al last van schimmel, dan is het verstandig om ze de hele dag tegen elkaar open te zetten. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem, dan kunt u deze het beste de hele dag aan laten.

Verspilt dat niet veel energie?

Veel mensen denken dat ze beter de roosters en ramen dicht kunnen houden om stookkosten te besparen. Dat is een misverstand. Het opwarmen van vochtige lucht kost veel meer energie dan het opwarmen van schone en droge lucht. Als u goed ventileert, dan voorkomt u vocht en onnodige stookkosten.

Wat betekent het voor uw gezondheid?

Met het vocht komen vaak ook schadelijke stoffen binnen in de woning. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld allergieën of luchtwegaandoeningen veroorzaken. Door ventilatie voert u vocht en schadelijke stoffen af. Ook komt er voldoende zuurstof in uw woning. U ventileert dus niet alleen om schimmels en andere vochtklachten in huis te voorkomen, maar met name voor uw eigen gezondheid!

Wilt u meer weten hoe u goed kunt ventileren en luchten? Op onze website staat meer informatie over ventileren