Waterbesparende tips

Wist u dat een 1-persoonshuishouden per jaar gemiddeld 46.172 liter water verbruikt? Dat is per dag meer dan 120 liter drinkwater. Veel van dat water verwarmen we voor we het gebruiken, met alle energiekosten van dien.

Korter douchen is goed voor de portemonnee

Gemiddeld douchen we in Nederland ongeveer 8,5 minuut per keer. Verkort u de tijd van 8,5 naar 5 minuten, dan bespaart u maar liefst 35 liter water per douchebeurt. En dat water hoeft niet verwarmd te worden. Het heeft dus ook een gunstig effect op de energierekening.

Kent u de waterbesparende douchekop en de perlator?

Het plaatsen daarvan is een goedkope en gemakkelijke oplossing om water te besparen. Ze beperken de hoeveelheid water die door de kraan stroomt. Een perlator wordt gemonteerd aan de uitloop van een wastafel- of keukenkraan. Net als bij de waterbesparende douchekop wordt een deel van het water vervangen door lucht. De waterstraal blijft net zo krachtig als u gewend bent. Het levert een waterbesparing tot wel 50% op. Het is belangrijk om de perlator regelmatig te ontkalken en de kraan goed open te zetten. 

Meer Tips om op watergebruik te besparen

Tip 1     Draai tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht. Dat scheelt een hoop water dat ongebruikt de afvoer in verdwijnt.

Tip 2     Repareer lekkende kranen en doorlopende spoelbakken van wc’s.

Tip 3     Vang regenwater op in een regenton. U kunt dit water gebruiken om planten water te geven of om de auto mee te wassen.

Tip 4     Als u een afwasmachine heeft: zet deze pas aan als hij helemaal vol zit.

Tip 5     Was op lagere temperaturen. 30 of 40 graden in plaats van 60 graden scheelt zo’n 10 cent per wasbeurt.